Rasarit-Apus

Statistica




Total online: 1
Musafiri: 0
Utilizatori: 1

Forma intrarii

Blog

Principala » 2011 » Martie » 4 » Victorie
7:41 PM
Victorie
.
Victorie

Una din cele mai glorioase pagini ale istoriei Reformatiunii a  fost scrisa de Wilhelm de Orania, zis si Wilhelm Taciturnul ( de la zwyger - "cel tacut", "cel retinut").  Desi a fost crescut la curtea lui Carol Quintul, un catolic convins, primind o educatie in spirit catolic, era totusi mai inclinat spre reforma si nu se sfia sa arate lucrul acesta. A intretinut corespondenta cu Martin Luther, care l-a ajutat mult in formarea unei pozitii dogmatice. In curand inclina deschis  pentru Reformatiune.

Replica bisericii catolice nu s-a lasat mai putin asteptata. Filip II, catolic, a trimis pe Ducele de Alba cu fortele spaniole fidele catolicismului, sa-l pedepseasca pe curajosul principe. Armatele ducelui au masacrat orasul Zutphen, apoi au asediat orasul Haarlem (12 iulie 1573) si au ucis mai multe mii de oameni. A urmat orasul Alkmarr. In disperare de cauza, asediatii au deschis digurile marii. In fata apelor spaniolii au fost nevoiti sa se retraga, iar evenimentul a fost socotit providential. De atunci exista o vorba: "Victoria incepe la Alkmarr."

In urma acestei intamplari, Wilhelm a devenit calvin prin botez, dedicandu-se total in apararea reformei. De remarcat un fapt interesant. Afland de gestul sau, catolicii, au trimis un diplomat abil, pe Don Juan de Austria, cu promisiuni foarte ademenitoare, cu conditia sa se intoarca la religia catolica.

Wilhelm a raspuns: "Acum prefer sa raman fara toate onorurile, decat sa renunt la religia mea." Aceasta afirmatie curajoasa avea sa fie platita foarte scump. Doar cativa ani mai taziu (1584), platea cu viata  curajul de a se opune bisericii catolice. A fost asasinat.

Aplicatie

Celui credincios, chiar daca trece prin mari greutati, Dumnezeu ii pregateste o mare victorie. Victoria incepe la Alkmarr. Victoria incepe la cruce. Chiar daca Fiul lui Dumnezeu a fost ucis (chiar daca Wilhelm a platit cu viata), victoria a fost definitiva si deplina. Ellen White spune: "El a strigat "S-a sfarsit." Batalia a fost castigata. Mana Sa dreapta si bratul Sau Sfant I-au asigurat biruinta. Ca biruitor a infipt stindardul Sau pe inaltimile vesnice." Christos Lumina Lumii, p.758 eng.
Vizualizari: 332 | Adaugat de: Marius(Admin) | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:

Ceas

Statistica online

Cautare

Topuri

Grup Vocal Armony Top66 Statistici
Filme, muzica, divertisment - Director
SEO Romania
TOP-RO - Top siteuri din Romania

Calendar

«  Martie 2011  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului